Παρόλο που τα τριχοθυλάκια όταν αντιμετωπίζουμε τριχόπτωση περιέχουν την ίδια συγκέντρωση μελανοκυττάρων με τα φυσιολογικά τριχοθυλάκια, είναι μικρότερα σε μέγεθος και ο συνολικός αριθμός μελανοκυττάρων του βολβού είναι μειωμένος. Δεν παρατηρούνται, όμως, διαφορές στην κατανομή ή στο πρότυπο της έκφρασης της μελανίνης μεταξύ των φυσιολογικών τριχοθυλακίων και αυτών με τριχόπτωση.
Η μόνη διαφορά είναι πως σε καλλιέργειες κυττάρων χοριακής θηλής με τριχόπτωση, τα τριχοθυλάκια εκκρίνουν λιγότερη SCF που συμμετέχει στην εξέλιξη των μελανοκυττάρων. Αυτό υποδηλώνει πως ο μηχανισμός μείωσης της χρωστικής ουσίας στην ανδρογενετική αλωπεκία περιλαμβάνει την σύνδεση των ανδρογόνων στους υποδοχείς τους στη χοριακή θηλή, αναστέλλοντας την έκφραση των γονιδίων SCF και τη σύνθεση μελανίνης από τα κύτταρα της χοριακής θηλής σε όλη τη διάρκεια της αναγενούς φάσης, προκαλώντας την παραγωγή λιγότερης χρωστικής από βολβό των μελανοκυττάρων.
Συνολικά, αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι τροποποιητές της σηματοδότησης SCF/c-Kit, ή οι άγνωστοι ρυθμιστές των βλαστοκυττάρων των c-kit- αρνητικών μελανοκυττάρων, θα μπορούσαν να προσφέρουν μελλοντικές επιλογές για αλλαγή του χρωματισμού των μαλλιών με κλινικό αποτέλεσμα, όπως στις διαταραχές μαλλιών εξαρτώμενες από ανδρογόνα, συμπεριλαμβανομένων της υπερτρίχωσης και της ανδρογενετικής αλωπεκίας ή αισθητικά για το γκριζάρισμα.
Οι αλλαγές στο ανθρώπινο δέρμα αποτελούν τα πρώτα εμφανή σημεία της γήρανσης και τα τριχοθυλάκια γερνάνε, όπως κάθε άλλο όργανο. Η διάρκεια ζωής των φυσιολογικών τριχοθυλακίων του τριχωτού μειώνεται με την πάροδο των ετών ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η «ποιότητα» των μαλλιών. Όταν πλέον είναι εμφανής η αλλαγή στην εικόνα των μαλλιών σε ένα ηλικιωμένο άτομο χωρίς Τριχόπτωση, μιλάμε για γεροντική αλωπεκία που εμφανίζεται με κλινική αραίωση (thinning) και μείωση του αριθμού των τριχών. Εντούτοις, στην κατάσταση αυτή εμφανίζεται παράδοξη αύξηση του ποσοστού των παχύτερων τριχών.
Το γκριζάρισμα των μαλλιών σχετίζεται άμεσα με τη χρονολογική γήρανση και στη λευκή φυλή εμφανίζεται σταδιακά από τα μέσα της 3ης δεκαετίας. Πρόωρο γκριζάρισμα εμφανίζεται σε ηλικίες <20-25 έτη και σχετίζεται με οστεοπενία και με πιθανό αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Το γκριζάρισμα οφείλεται στη μείωση των ενεργών μελανοκυττάρων στο βολβό ενώ εμφανίζονται μορφολογικές και μηχανικές διαφορές μεταξύ γκρίζων/λευκών και φυσιολογικά χρωματισμένων τριχών. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι πως η απώλεια χρώσης έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό της τρίχας, με σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης ενώ έχει αναφερθεί και αύξηση της διαμέτρου των λευκών τριχών.